Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:örebro:degerfors

Degerfors - Axsjöåsen

Län Örebro
Kommun Degerfors
Meter över havet 199
Koordinater N 6557429, E 475013
Kartlänkar Lantmäteriet Min Karta
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2023-07-03
Deltagare Jonas
Färdsätt Promenad från grusväg i öster, 4km totalt
Utsikt Njet.

Efter en natt i Askersund på väg hem från Danmark passade det bra med ett toppbesök utan allt för stor omväg. Den så här långt extremt torra våren och sommaren var vid besöket utbytta mot ett ihållande hällregn och trots den relativt korta promenaden så var det som att man hade badat i de närliggande Axsjöarna.

För den som vandrar Bergslagsledens trettonde etapp (Sixtorp-Lugnsbo) så passar det bra med en avstickare till denna höjdpunkt strax innan/efter (beroende på vandringsriktning) rastplatsen vid Södra Holmsjön, Höjdpunkten är cirka 1km t.o.r. från leden på grusväg och i lättvandrad skog.

Den som inte tar Bergslagsleden har fler alternativa grusvägar in mot Axsjöåsen, dock verkar det som att den enda som inte har vägbom eller förbudstavla är den från öster strax norr om Hinderstorp. Vid vägskälet norr om Norra Axsjön (N 6557734, E 476484) blir det dock stopp då det sitter en förbudstavla där. Men därifrån är det bara 1,2km grusväg följt av 800m terräng till toppen.

Jag valde att gå till vändplanen (N 6557562, E 475719) och sedan gå rakt västerut mot höjdpunkten. Bitvis snårig ungskog men helt OK så länge man följde gamla skogsmaskinspår. Gissningsvis är det äldre och mer lättforcerad skog söder om höjdpunkten vid Lofallsberget, men vädret gjorde att jag valde kortaste vägen.

Ingen utsikt men en relativt gles tallskog och en hyfsat väldefinierad topp.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/örebro/degerfors.txt · Senast uppdaterad: 23-07-03 20:25 av jonastull