Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:örebro:lekeberg

Kungshall

Län Örebro
Kommun Lekeberg
Meter över havet 282
Koordinater N: 6567578 E: 487901
Kartlänkar
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2019-09-03
Deltagare Jonas, Mikael P
Färdsätt Promenad från vägen söder om höjdpunkt, knappa 3km total promenad
Utsikt Möjligen viss utsikt mellan träden, dock oklart då besök gjordes i regn/molnighet

Med viss tidspress mellan konferens och konferensmiddag blev det en utfärd mot Lekebergs västra kommundelar. I Kungshalls naturreservat strax söder om E18 skulle det finnas en lättillgänglig höjdpunkt inom räckhåll. Ett ösregn av rang gjorde att färden på E18 fick företas i betydligt lägre hastighet än planerad, men framme vid den parkeringsvänliga ytan vid [N: 6566484 E: 487923] så hade det ljusnat igen och regnet var i princip försvunnet.

Grusvägen upp mot toppen hade nog gått att nyttja med vanlig personbil trots en del motlut men regnet hade slutat och en promenad lockade. Efter 500m hade uppehållet gått från duggregn till hällregn och skydd fick sökas under närmsta storgran. Konferensutstyrsel och toppbesök visade sig vara en rätt dålig kombination och när vi fortsatte promenaden i grusvägsbäcken så var vi allt annat än torra.

Cirka 300m från toppen finns en vändplan med vägbom [N: 6567310 E: 487807] och därifrån blir vägen brantare och i sämre skick, så allra senast där rekommenderas parkering.

Vid själva toppen finns ett par radiomaster samt ett flygspaningstorn av mindre modell. Tornets ruttnade golvlucka låg på backen och golvet såg vid besiktning från marken inte ut att vara i särskilt mycket bättre skick, så det blev ingen klättring den här gången. Höjdpunkten återfinns på en liten knalle ett tjugotal meter öster om flygspaningstornet och är lätt urskiljbart från övriga knallar.

Väl tillbaka på konferenshotellet i Örebro med 8 minuter till godo innan middagen så fick både strykjärn och hårfön arbeta hårt för att få byxorna hjälpligt torra.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/örebro/lekeberg.txt · Senast uppdaterad: 19-09-07 15:04 av jonastull