Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:örebro:lindesberg

Röberget

Län Örebro
Kommun Lindesberg
Meter över havet 396
Koordinater N 6623269, E 495027
Kartlänkar
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2021-08-13
Deltagare Jonas, Emma
Färdsätt Promenad från norra parkeringen (Rasbackstjärn), 10km totalt
Utsikt Fin utsikt mot främst nordöst-sydöst

Kindla naturreservat bjuder in till finfina stigar och är väl värt ett längre besök än att bara stressa upp på Röbergets höjdpunkt. Tre finfina utsiktsplatser finns i reservatet (Kindlahöjden, Kalklinten och Röberget) och de många stigarna gör det möjligt att passera alla tre på en rundvandring, endast Röberget kräver en kort (400m enkel väg) avstickare.

Länsstyrelsen har lite knapphändig information om tillfartsvägarna till området, men för att komma till den norra parkeringen (Rasbackstjärn) så svänger man av söderut från rv 63 strax öster om Hjulsjö (N 6626536, E 488864) vid skylt ”Kindla naturreservat, 8km”. Sedan är det mer eller mindre bra grusvägar ända till parkeringen.

Rekommenderar att från parkeringen inte gå direkt upp mot Kindlahöjden utan istället följa leden mot Kroktjärn. Då får man gå en bit av Bergslagsleden samt man i det som på reservatskartan benämns ”Rönndalen” kan strosa runt och titta på SLUs imponerande mätutrustning inom IM (Integrerad Monitoring), läs mer hos SLU.se.

Själva höjdpunkten är en av flera kala berghällar på Röbergets topp, ta norrut ett trettiotal meter från skylten ”Leden slutar här”. Ett litet stenröse har byggts på den näst högsta berghällen, men det är alltså berghällen strax söder om röset som är högst. Tittar man åt norr och sydöst kan man skönja de rågångar som är kommungränsen strax utanför höjdpunkten.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/örebro/lindesberg.txt · Senast uppdaterad: 21-08-16 21:36 av jonastull