Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:dalarna:hedemora

Högåsklack

Län Dalarna
Landskap Dalarna
Kommun Hedemora
Meter över havet 335
Koordinater
Kartlänkar OSM
Källor highpointing.se
Datum 2016-04-23
Deltagare Jonas
Färdsätt Bil till Svartviken (3km fågelvägen väster om höjdpunkt), sedan vandring genom skogen t.o.r.

Helgen innan försökte jag och Joakim oss på en attack österifrån när vi var på väg hem från Sandvikens höjdpunkt, då stoppades alla försök av ärkefienden vägbommen och vi hade inga pannlampor med så en 10km vandring österifrån var inte på agendan. Nu tog jag i typiskt aprilväder (+3 och snöfall) sikte på Svartviken rakt väster om höjdpunkten och parkerade längs länsvägen vid skogsvägen till Skinnmatsäcken. Terrängen är inte den enklaste att vandra i och jag gjorde felvalet att försöka gå på kompassriktning direkt till Högåsklack vilket gjorde att jag fick se både förkastningar, myrar och ogallrad slyskog. På hemvägen tog jag istället sikte på grusvägen rakt norr om höjdpunkten vilket gav enkel vandring i rågång ner till vägen. Från vändplanen på vägen tog jag riktning mot änden på skogsvägen vid Skinnmatsäcken (NV) vilket gav en hyfsad komfortabel och relativt torr vandring.
För den bekväme så är det nog enklast att parkera i Svarvarbo rakt söder om höjdpunkten och gå 5km grusväg och därefter 600m rågång upp till toppen.
Toppen bjuder inte på någon utsikt men väl en gammal raststuga utan dörr och med hål i golvet.
Tyvärr finns inget av de gamla utsiktstornen (Bild på langshyttan.nu kvar.


Höjdpunkten är belägen nästan rakt norr om Långshyttan.


Från parkeringen väster om höjdpunkten går en skogsväg österut mot Skinnmatsäcken, se kartan nedan. Alternativ parkering i Svarvarbo med grusvägsvandring strax söder om pilen på kartan.


Pilen markerar lämpligt ställe att vika av från grusvägen och ta kompassriktning sydost.

kommun/dalarna/hedemora.txt · Senast uppdaterad: 18-11-03 23:57 av 127.0.0.1