Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:gävleborg:hudiksvall

Hudiksvall - Granås/Luråsen

Län Gävleborg
Kommun Hudiksvall
Meter över havet 494
Koordinater N 6879185, E 590073
Kartlänkar Lantmäteriet Min Karta
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2023-05-25
Deltagare Jonas
Färdsätt Löpning från spårcentralen vid toppen i Hassela, 8km totalt
Utsikt Från Luråstornets topp ges magnifik 360 graders utsikt.

En trevlig topp i skogslandskap som kan angöras på flera olika sätt beroende på säsong, låsta bommar och hur mycket tid man har att tillgå.

Absolut närmast är att knata upp för den branta stigen från närmsta grusväg i sydväst (N 6878851, E 589341) men den grusvägen har ett par bommar och kan ses som något av en chansning. Likaså grusvägarna från öster till Åsvallen har en bom som oftast är stängd.

Det säkra kortet är att utgå från toppen av skidbacken i Hassela. Den vägen är i princip alltid öppen och plogas även vintertid. Vid toppens spårcentral (Hassela ski finns gott om parkeringsplatser och därifrån utgår ena grenen av Älvåsleden. Älvåsleden är inte superbra uppmärt men det verkar som att den har tre ändpunkter: dalstationens spårcentral, toppens spårcentral samt norra änden av Sörgimsjön där den övergår till Kolarstigen.

Sommartid finns det också gott om parkeringsutrymme vid Älvsjöns norra ände (N 6881409, E 590656) om man vill spara in en kilometers ganska tråkig vandring i lerig skidspårsmiljö.

Från Älvsjön norra ände till höjdpunkten vid Luråstornet är det cirka 3 km enkel väg. Ordentliga kängor eller stövlar rekommenderas då tre mindre myrar passeras och vid besöket i maj 2023 fanns inga spänger.

Luråsen/Granås delas mellan Nordanstigs kommun och Hudiksvalls kommun. Bergets högsta punkt (c:a 500möh) ligger norr om kommungränsen medan Luråstornet och Hudiksvalls höjdpunkt ligger på den södra toppen.
Det gamla brandtornet var vid besöket i gott skick och inga ruttna brädor i avsatserna eller topplattformen sågs.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/gävleborg/hudiksvall.txt · Senast uppdaterad: 23-07-03 20:05 av jonastull