Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:norrbotten:älvsbyn

Vitberget / Vielggisvárre

Län Norrbotten
Kommun Älvsbyn
Meter över havet 594
Koordinater N: 7328239 E: 741319
Kartlänkar
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2019-06-13
Deltagare Jonas
Färdsätt Promenad från naturreservatets parkering väster om berget, c:a 4,5km total promenad
Utsikt Viss mellan träden

Älvsbyns högsta punkt på Vitberget är även högsta punkten i landskapet Norrbotten. Därutöver ligger punkten i ett fint naturreservat ”där skogen känns som en riktig urskog” (citat Länsstyrelsen Norrbotten).

Parkera görs man lämpligen väster om berget vid [N: 7329008 E: 739602], en fin grusväg leder dit från länsväg 374 (c:a 15km norr om Storforsen). Vintertid är det nog lämpligare att parkera närmare Storforsen och ta skoterleden upp, då denna såg mindre brant ut. Oklart var skoterleden mynnar ut söderut, men troligen nedåt Storforsen till.

Från parkeringen går en en stig i princip spikrakt mot höjdpunkten. 292 höjdmeter avverkas på lite dryga 2km promenad så det är ingen risk att man blir kall i kroppen. När besöket gjordes i mitten på juni så var vårfloden över och stigen var endast bitvis blöt men till allra största del torr och lättpromenerad. När man väl när naturreservatet är skogen trevlig och man märker en markant skillnad de sista 50-80 höjdmetrarna vad gäller växtlighet och trädhöjder. På toppen är det kargare men träden når ändå irriterande höjder precis så att utsikten i princip totalt blockeras.

En öppen toppstuga med kamin (drivs av en lokal skoterklubb) och fundament från ett gammalt utsiktstorn är de enda övriga sevärdheterna på toppen. På promenaden ned bjuds man dock på fina och långsträcka vyer i glimtar mellan träden.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/norrbotten/älvsbyn.txt · Senast uppdaterad: 21-03-20 13:32 av jonastull