Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:stockholm:sigtuna

Järnberget

Län Stockholm
Kommun Sigtuna
Meter över havet 65
Koordinater N 6613020, E 667024
Kartlänkar Lantmäteriet Min Karta
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2022-08-06
Deltagare Jonas, Emma
Färdsätt Kort promenad väg nordväst om höjdpunkt
Utsikt Mest åt väst-nord-nordväst, i övrigt skog.

Ett stycke bergshäll en knapp kilometer från bana 3 på Arlanda flygplats. För den flygintresserade är det säkert trevligt att sätta sig på toppen och spana på de farkoster som startar och landar.

Höjdpunkten är lättillgänglig i och med den (åtminstone vid besöket) permanent öppna vägbommen vid allfarvägen [N 6613351, E 665598]. Om bommen händelsevis skulle vara stängd är det ändå inte mer än någon kilometer extra promenad enkel väg.

Ypperlig parkeringsficka i slutet på den långa raksträckan [N 6613143, E 666692] som leder i östlig riktning från allfarvägen. Ett tiotal meter öster om parkeringsfickan viker en stig av söderut som följs mot höjdpunkten. Det verkar som om skogsområdet är ett populärt tillhåll för motorburna män på motocross, så alla stigar är tyvärr rejält sönderkörda. Vid blöt väderlek rekommenderas kängor!

Själva höjdpunkten på Järnbergets hällar har några bänkar och en trevlig utsikt (om man gillar flygplan). Perfekt för en liten paus om det inte hällregnar som när detta besök gjordes.

Skogen söder om höjdpunkten bjuder på kantareller, om än inga större mängder pga tidigare nämnda motorburna mäns fäbless för att köra sönder stigarna där kantarellen trivs.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/stockholm/sigtuna.txt · Senast uppdaterad: 22-08-08 23:00 av jonastull