Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:stockholm:vaxholm

"Nordväst om Dammstakärret"

Län Stockholm
Kommun Vaxholm
Meter över havet 58
Koordinater N 6591056, E 684691
Kartlänkar Lantmäteriet Min Karta
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2023-04-30
Deltagare Jonas
Färdsätt Promenad från Nibble till Laddvik via höjdpunkt, 7km totalt
Utsikt Ingen nämnvärd, 10-100m sikt mellan tallarna.

58 möh, det är inte särskilt mycket, men ändå högre än den knöl i Killingeskogen på Resarö (Lantmäteriet Min Karta) som traditionellt har ansetts vara Vaxholms högsta punkt. Att det sedan är mycket finare och lugnare i Bogesundslanets naturreservat än på Resarö är även det en bonus!

Höjdpunkten ligger nordväst om Dammstakärret och det finns gott om bra stigar i omrdet, bl.a. Dammstakärrsrundan som vid besöket delvis användes. Det finns betydligt fler stigar än de som visas på kartan och det rekommenderas att ströva runt i närområdet. Vid mitt besök var det absolut folktomt och endast ibland kunde man ana ljud från stad och närliggande vägar.

Enklaste toppangöringen är från Nibble där en liten parkering finns men en även busshållplats för Vaxholmsbussen, enkelt och smidigt kollektivt direkt från Tekniska Högskolan. Följ sedan den brandgult markerade Dammstakärrsrundan medsols tills man är strax sydöst om höjdpunkten. Sedan är det bara att ta kompassriktning och knata några hundra meter 150 meter genom lättgången tallskog och upp för den sista lilla branten mot höjdpunkten.

Höjdpunkten är långt ifrån distinkt, det finns mängder av knölar runt 55-57 möh i det gamla skärgårdslandskapet, men om man angör området från sydväst så kommer man ganska direkt på den högsta av knölarna. I den västra delen av samma höjdområde finns en knöl med en (av stenar) utlagd triangelform, men den är bara 55möh.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/stockholm/vaxholm.txt · Senast uppdaterad: 23-05-01 18:38 av jonastull