Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:västerbotten:robertsfors

Högaliden

Län Västerbotten
Kommun Robertsfors
Meter över havet 349
Koordinater N 7142098, E 757020
Kartlänkar Lantmäteriet Min Karta
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2022-10-14
Deltagare Jonas
Färdsätt Promenad från närmsta grusväg, 1,5 km totalt
Utsikt Finfin utsikt mot nord och nordväst.

Sahara Hotnights ”I'm on top of your world” är en lämplig låt att nynna på medan man promenerar genom tallplanteringen till Högaliden. Robertsfors har inte bara en trevlig höjdpunkt utan är även Saharas hemort. Högaliden ligger i kommunens nordvästra hörn, strax nordöst om Botsmark. Nordväst om Botsmark ligger Umeå kommuns högsta punkt så det är lämpligt att höjdpunkterna besöks samtidigt, även om det krävs bil för att transportera sig dememellan.

När man lämnar landsvägen och styr norrut på grusvägsnätet så finns en vägbom (N 7137841, E 758651). Enligt uppgift endast stängd på vintern samt vi tjällossning men ta den informationen med en nypa salt. Är bommen stängd är det 5,5km grusväg att promenera till höjdpunkten!

Den sista biten från grusvägen till höjdpunkten är lättnavigerad, parkera eller lämna grusvägen vid (N 7141889, E 757541) och ta kompassriktningen genom den glesa tallplanteringen rakt mot nordväst. Efter en knapp kilometer syns branten tydligt åt norr och den lilla toppen bestigs enkelt.

Tips! Passa på att besöka brandtornet på Loberget som är Umeå kommuns högsta berg (men inte högsta punkt). Du når Loberget genom att välja den västra grusvägen nere vid landsvägen istället för den östra. Lobergets brandtorn


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/västerbotten/robertsfors.txt · Senast uppdaterad: 22-10-15 10:46 av jonastull