Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:västernorrland:härnösand

"Söder om Habborn"

Län Västernorrland
Kommun Härnösand
Meter över havet 456
Koordinater N 6973181, E 626012
Kartlänkar
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2019-08-15
Deltagare Jonas
Färdsätt Promenad från grusvägen väster om höjdpunkt, c:a 6km totalt.
Utsikt I princip inget, lite horisont kan anas mellan träden

Mellan Viksjö och Habborn går en helt ok grusväg i en rätt smal dalgång. Imponerande berg både väster och öster om dalgången. Härnösands höjdpunkt finns drygt 1km öster om grusvägen men att knata rätt upp från grusvägen är det inte tal om. 220 meters höjdskillnad och tätt-tätt mellan träden på bergssidan.

Bäst är att parkera vid körvägen upp mot Lutmyran (N 6974435, E 625022). En körväg/skogsväg som jag valde bort trots fyrhjulsdrift, gott om sten i den gräsbeväxta mittremsan. Halvvägs upp längs den 2km långa vägen mötte jag dock en bärplockarbesutten minibuss, men den såg ut att leva ett hårt liv…

Nåväl, vägen tar slut vid en vändplan sydväst om höjdpunkten men där var det allt för tät växtlighet för att gå rätt mot höjdpunkten. Rekommenderar istället att den kängförsedde följer en slingrande körväg österut från vändplanen och sedan går rakt norr mot höjdpunkten. Cirka 700meter över en blandning av myr och tallandskap.

Själva höjdpunkten är lätt att hitta, prydd av en rejäl mossbevuxen sten. För att få lite omväxling och kortare hemväg kan man sedan gå rakt västerut för att ansluta till körvägen/skogsvägen som man tog upp på berget.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/västernorrland/härnösand.txt · Senast uppdaterad: 20-08-24 21:52 av jonastull