Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:västra_götaland:hjo

"Rackelahålan på Hökensås"

Län Västra Götaland
Kommun Hjo
Meter över havet 273
Koordinater N 6445338, E 448776
Kartlänkar Lantmäteriet Min Karta
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2022-07-04
Deltagare Jonas
Färdsätt Promenad från väg i NV, t.o.r. 3km.
Utsikt Intet.

Alldeles utanför det nordöstra hörnet av Hökensås naturreservat hittar man Rackelahålan (eller ”Rakkela håla” som det stavas enligt skylt på platsen). Oklart vad hålan nyttjats till men den omsluts av en liten halvcirkel som sluttar brant ner mot själva hålan/gropen. På halvcirkelns norra sida finns höjdpunkten, knappa 10m från Västra Vätternleden.

Den late med fyrhjulsdriven bil kan ta bilen nästan hela vägen till höjdpunkten, medan det för den promenadsugne finns ett flertal varianter. Själv parkerade jag vid vägskälet (N 6446541, E 447936) nordväst om höjdpunkten, precis norr om kommungränsen. Från den platsen kan man välja att ta endera Västra Vätternleden eller grusväg mot toppen. Förslagsvis varierar man sig och tar vandringsleden åt ena hållet och vägen åt andra.

Området som tidigare varit del av ”Hökensåhs Almenningh” är strösslat med skyltar som märker ut gamla hemman och backstugor med fina namn så som ”Dala” och ”Göta-Lenas”. Tyvärr hittade jag ingen ytterligare information om när området senast var bebott, men de många stengärdesgårdarna ser inte ut att vara allt för gamla. Kanske finns det mer information om man väljer att vandra vidare in in naturreservatet.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/västra_götaland/hjo.txt · Senast uppdaterad: 22-07-05 15:38 av jonastull