Användarverktyg

Webbverktyg


landskap:ångermanland

Midsommarfjället/Bunkfjället

Landskap Ångermanland
Meter över havet 742,7
Koordinater N 7146666, E 516374
Kartlänkar
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2019-08-16
Deltagare Jonas
Färdsätt Promenad från reservatsparkeringen öster om höjdpunkten, cirka 6,5km totalt.
Utsikt 360 grader, riktigt fint.

Något så fint som en höjdpunkt med dubbla namn! Midsommarfjället (ångermanlandska) och Bunkfjället (jämtska)!

Traditionellt har Tåsjöberget (635möh) ansetts vara högst i landskapet, men det finns faktiskt två berg som är högre. Dels Midsommarfjället som är rejält mycket högre men också Hyktaberget (638möh). Att Tåsjöberget av någon anledning fortfarande besöks av diverse highpointingfolk beror kanske på att man kan åka bil ända upp och att det finns restaurang på toppen? :-P

Nåväl, det är såklart landskapsgränserna om ställer till det. Förr i tiden var gränsen mellan Jämtland och Ångermanland inte så tydligt definierad och den har också ändrats fler gånger genom århundraden när socknar tillkommit, slagits samman och fallit bort. Men numera är det klarlagt att gränsen går just över toppen på Midsommarfjället.

För att nå till den nuvarande höjdpunkten svänger man av från allfarvägarna i norra änden av Tåsjön (N 7144500, E 526552). Elva kilometer rapplig skog-/grusväg senare når man fram till parkeringen vid Midsommarfjällets naturreservat (https://www.lansstyrelsen.se/jamtland/besoksmal/naturreservat/midsommarfjallet.html) i Strömsunds kommun. Ett lite anonymt men väldigt fint reservat. Även om man inte är höjdpunktsintresserad så är reservatet väl värt ett besök. Fin natur med gammal skog, myrar och lagom brant fjällsida.

Från parkeringen går en välmarkerad led till toppen. Cirka 3km och 200m höjdskillnad. Vissa sträckor går över ospångade myrar, så kängor eller storstövlar rekommenderas. Strax innan toppen finns en raststuga med två mindre britsar och en liten kamin. På toppen bjuds man på 360graders utsikt mot snötäckta fjäll i väster och skogslandskap i öster.


TBD.


TBD.


TBD.

landskap/ångermanland.txt · Senast uppdaterad: 20-08-03 10:26 av jonastull