Användarverktyg

Webbverktyg


kommun:västerbotten:umeå

Bjärntjärnliden

Län Västerbotten
Kommun Umeå
Meter över havet 380
Koordinater N 7141245, E 743430
Kartlänkar Lantmäteriet Min Karta
Källor Lantmäteriets höjdmodell
Datum 2022-10-14
Deltagare Jonas
Färdsätt Promenad från närmsta grusväg, 1,5 km totalt
Utsikt Viss utsikt åt öster.

Småorten Botsmark stoltserar med att ha Umeå kommuns högsta berg (Loberget, 365möh) i sin närhet och tillika kommunen högsta onaturliga punkt (toppen på brandtornet på Loberget), källa (Lobergets brandtorn). Men eftersom jag eftersöker den högsta naturliga punkten så styrdes kosan inte öster om Botsmark utan väster om Botsmark!

Det finns ett par olika sätt att sig till höjdpunkten vid Bjärntjärnliden men vägkvalitén varierar och vägbommarna kan få även den bäste navigatör på fall. Rekommendationen är att svänga västerut i norra delen av Botsmark (N 7136732, E 753045) på vägen skyltad mot Botsmarksblocket (https://sv.wikipedia.org/wiki/Botsmarks_flyttblock). Efter ett snabbt stopp vid Sveriges största flyttblock så är det bara att fortsätta norrut längs samma väg. Vägen gör en vid båge tillbaka mot syd och passerar gården Hundtjärnliden innan man är framme vid Lidmyran och kommungränsen.

Parkera i det lilla grustaget öster om Lidmyran (N 7141754, E 743616), promenera längs vägen västerut och vik sedan innan i skogen söderut när myren tar slut. Att försöka gå i kommungränsen över myren rekommendera ej. Åtminstone inte om besöket görs under tjälfri tid. Följ sedan den tydliga rågången i kommungränsen en knapp kilometer så når du den otydliga höjdpunkten.

Vid besöket fanns en viss utsikt mot öster och vindkraftsparken vid Robertsfors höjdpunkt, men skogen växer snabbt och om något år är nog utsikten obefintlig.

Notera: Vägen väster om Lidmyran/Hundtjärnliden mot Kamsjö var vid besöket väsentligt mycket sämre, men gick att passera med normal småbil om man var försiktig.


TBD.


TBD.


TBD.

kommun/västerbotten/umeå.txt · Senast uppdaterad: 22-10-15 10:45 av jonastull